آکنه و سندروم تخمدان پلی کیستیک، تنبلی تخمدان و جوش
یکی از عمده ترین مشکلاتی که اغلب زنان با آن مواجه میشوند سندرم تخمدان پلی کیستیک است. این بیماری که با نام انگلیسی (Polycystic ovary syndrome) شناخته میشود نوعی اختلال هورمونی محسوب میشود. به خصوص در دوران باروری ابتلا به این بیماری در زنان شایع تر است. سندروم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی است که باعث بزرگ شدن تخمدانها میشود و تعدادی کیست کوچک در قسمت خارجی تخمدان ایجاد میشود. این اختلال علاوه بر آن که بر باروری بانوان تأثیر می گذارد باعث بروز عوارض جانبی متعددی نیز خواهد شد که شایع ترین آنها آکنه میباشد. آکنه به عنوان یک اختلال جدی در نظر گرفته نمیشود؛ اما میتواند بر اعتماد به نفس و عزت نفس افراد تأثیر بگذارد. بدن به دستوراتی که از غده هیپوفیز برای تولید مقدار استروژن، ن پروژسترون و تستسترون موردنیاز صادر میشود پاسخ میدهد؛ اما سندروم تخمدان پلی کیستیک در روند ارسال این دستورات اختلال ایجاد میکند. در صورت عدم دریافت دستورات صحیح از غده هیپوفیز و سطح هورمون استروژن و پروژسترون کاهش پیدا میکند و هورمون تستسترون افزایش مییابد. این اختلال از تخمک گذاری جلوگیری میکند و علائم مختلفی از قبیل جوش صورت به وجود میآورد.
شما می توانید جهت انجام کلیه اقدامات جوانسازی و زیبایی ، درمان جوش و جای جوش، تقویت و کاشت مو، ابرو، ریش و سبیل ، لیزر موهای زائد ، تشخیص و درمان مشکلات و بیماری های پوست و مو ، تزریق ژل ، چربی و بوتاکس و ... که انجام آنها در مراکز تخصصی پوست مو مجاز است؛ به کلینیک دکتر رامین مدرسی در اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 36703885 - 031 تماس حاصل فرمایید.
علت تخمدان پلی کیستیک
تخمدان زنان ماهانه تخمک نارس یا فولیکول تولید می کند. فولیکول رشد کرده و طی پروسه ی تخمک گذاری، تخمک های رسیده را آزاد می کند. در افراد مبتلا به این سندرم، تخمدان ها به طور طبیعی فعالیت نمی کنند، تخمک رسیده ساخته نمی شود و تعادل هورمون ها به هم می ریزد. همچنین هورمون تستوسترون بیش از حد آزاد می شود و در روند تخمک گذاری ماهانه اختلال ایجاد می شود. علت اصلی تنبلی تخمدان هنوز مشخص نشده است؛ اما عواملی وجود دارند که شخص را مستعد این اختلال می کنند:
- افزایش سطح هورمونهای مردانه به نام آندروژن: سطح بالای هورمون آندروژن (Androgen) مانع از آزادسازی طبیعی تخمک (تخمک گذاری) از تخمدانها میشود که موجب به هم خوردگی نظم چرخههای قاعدگی میشود. تخمک گذاری نامنظم همچنین میتواند منجر به ایجاد کیست و فولیکولهای کوچک پر از مایع در تخمدانها شود. آندروژن بالا همچنین باعث ایجاد آکنه و رشد موهای زائد در زنان میگردد.
- مقاومت به انسولین: افزایش سطح انسولین در خون باعث میشود که تخمدانها هورمون مردانه (آندروژن) را بسازند و آزاد کنند. افزایش هورمون مردانه به نوبه خود، تخمک گذاری را سرکوب میکند و به بروز یا تشدید سایر علائم PCOS کمک میکند. انسولین نحوه پردازش گلوکز (قند) توسط بدن و استفاده از آن برای انرژی را کنترل میکند و مقاومت به انسولین به این معنی است که بدن شما انسولین را به درستی پردازش نمیکند و منجر به افزایش سطح گلوکز در خون میشود. لازم به ذکر است که همه افراد مبتلا به مقاومت به انسولین، گلوکز بالا یا دیابت ندارند هرچند که مقاومت به انسولین میتواند منجر به آغاز یا بدتر شدن دیابت شود. اضافه وزن یا چاقی نیز میتواند به ابتلا یا تشدید مقاومت به انسولین کمک کند. افزایش سطح انسولین حتی اگر گلوکز خون شما نرمال باشد، میتواند نشان دهنده مقاومت به انسولین باشد.
- التهاب با درجه پایین: بدن افراد مبتلا به PCOS تمایل به التهاب مزمن با درجه خفیف دارند. پزشکان متخصص زنان میتوانند آزمایشهای خونی را درخواست نمایند که طی آن سطح پروتئین واکنشگر C (CRP) و گلبولهای سفید خون را اندازهگیری میکند که همگی میتوانند سطح التهاب را در بدن شما نشان دهند.
- ژنتیک: تحقیقات معتبر نشان میدهند خانمهایی که مادر یا خواهرشان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا دیابت نوع 2 است، بیشتر در معرض ابتلا به PCOS هستند.
- افزایش وزن: رابطه سندروم تخمدان پلی کیستیک و چاقی پیچیده است و به خوبی درک نشده است. اضافه وزن با سندرم تخمدان پلی کیستیک مرتبط است؛ اما بسیاری از خانمها وجود دارند که با وزن طبیعی به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند و بسیاری از زنان دارای اضافه وزن تنبلی تخمدان ندارند.
علائم تخمدان پلی کیستیک (pcos)
خونریزیهای نامنظم ماهیانه که میتواند به صورت حجم خونریزی کم یا زیاد، فواصل نامنظم خونریزی و به طور کلی غیرقابل پیش بینی بودن سیکل ماهانه باشد.
- نازایی
- چاقی
- رویش موهای زائد (هیرسوتیسم) در صورت، سینه، شکم یا بالای رانها
- آکنه به ویژه بعد از نوجوانی
- پوست چرب
- کیستهای ریز کوچک در تخمدان
- آکانتوزیس نیگریکانس (ضخیم و مخملی شدن و تیره رنگی قسمتهایی از پوست بدن)
روشهای تشخیص تخمدان پلی کیستیک
گاهی اوقات علائم ناشی از تنبلی تخمدان بسیار واضح هستند و گاهی اوقات آشکار نمیشوند. همچنین برخی از خانمها ممکن است فقط یک علامت بروز بدهند و برخی دیگر ممکن است همه علائم تعریف شده را تجربه کنند. معمولاً خانمها زمانی که برای باردار شدن به مشکل برمیخورند متوجه میشوند که PCOS دارند، در صورتی که مشکل آنها بلافاصله پس از اولین دوره قاعدگی، شروع میشود. پزشک احتمالاً با بحث در مورد سابقه پزشکی شما، از جمله نظم دورههای قاعدگی و تغییرات وزن شما سؤالاتی میپرسد و سپس معاینه فیزیکی شامل بررسی رشد موهای زائد، مقاومت به انسولین و آکنه را آغاز مینماید و در نهایت احتمالاً موارد زیر را برای تشخیص دقیقتر درخواست خواهد کرد:
- معاینه لگن توسط پزشک زنان به صورت چشمیو دستی: پزشک، اندامهای تناسلی شما را برای اطمینان از وجود ی عدم وجود کیست، توده یا سایر ناهنجاریها بررسی میکند.
- آزمایشات خون: ممکن است خون شما برای اندازه گیری سطح هورمونهای مخصوص مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این آزمایش میتواند علل احتمالی نامنظمیقاعدگی یا افزایش سطح آندروژن را که علائم شبیه به PCOS میدهد را رد کند. ممکن است آزمایش خون برای اندازه گیری تحمل گلوکز و سطح کلسترول و تری گلیسیرید ناشتا نیز تجویز گردد.
- سونوگرافی: پزشک طی سونوگرافی از رحم و تخمدانها، ظاهر تخمدانها و ضخامت پوشش داخلی رحم را بررسی میکند. او برای این کار یک دستگاه گرز مانند (مبدل) را روی شکم (سونوگرافی شکمی) یا داخل واژن (سونوگرافی ترانس واژینال) شما قرار میدهد. مبدل امواج صوتی اولتراسوند را منتشر میکند که به تصاویر واضحی روی صفحه کامپیوتر تبدیل میشوند.
تأثیر کیست تخمدان بر پوست صورت
یکی از نشانه های آزار دهنده کیست تخمدان، جوش صورت و بدن است. این جوش ها و آکنه ها ناشی از تداخل عملکرد هورمون ها و مواد دیگر روی غدد چربی پوست (غدد سباسه) و فولیکول مو است. این عوامل باعث بسته شدن منافذ و ایجاد ضایعه میشود.
درمان جوش ناشی از تنبلی تخمدان
درمان کلی PCOS شامل مدیریت نگرانیهای فردی مانند ناباروری، هیرسوتیسم (پر مویی)، آکنه یا چاقی متمرکز است و درمان خاص ممکن است شامل تغییر سبک زندگی یا مصرف هدفمند دارو باشد که شامل موارد زیر است:
- قرصهای ضد بارداری ترکیبی: قرصهای حاوی ترکیبی از استروژن و پروژسترون باعث کاهش تولید آندروژن و تنظیم استروژن خون میشوند. تنظیم هورمونهای شما میتواند خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش دهد و خونریزی غیر طبیعی، رشد موهای زائد و آکنه را اصلاح کند.
- پروژسترون درمانی: مصرف قرص پروژستین به مدت 10 تا 14 روز هر یک تا دو ماه یکبار میتواند قاعدگی شما را تنظیم کند و از ابتلا به سرطان آندومتر محافظت کند. پروژسترون درمانی سطح آندروژن را بهبود نمیبخشد و از بارداری جلوگیری نمیکند، بنابراین اگر میخواهید از بارداری خودداری کنید، مینی قرصهای تک پروژسترون یا دستگاههای داخل رحمیحاوی پروژستین انتخاب بهتری برای شما خواهند بود.
برای کمک به تخمک گذاری، پزشک ممکن است مصرف داروهای زیر را توصیه کند:
- کلومیفن: این داروی خوراکی ضد استروژن در اولین بخش از چرخه قاعدگی شما باید مصرف شود.
- لتروزول (Femara): این دارو میتواند برای تحریک تخمدانها مورد استفاده قرار بگیرد.
- متفورمین: این داروی خوراکی برای مبتلایان به دیابت نوع 2 است و میتواند مقاومت به انسولین را بهبود بخشد و سطح انسولین را کاهش دهد. اگر با استفاده از کلومیفن باردار نشدید، ممکن است پزشکتان مصرف همزمان متفورمین را نیز توصیه کند. اگر پیش دیابت دارید، متفورمین همچنین میتواند سرعت پیشرفت دیابت نوع 2 را کاهش دهد و به کاهش وزن نیز کمک کند.
- گنادوتروپینها: این داروهای هورمونی به صورت تزریقی تجویز میشوند.
3. رژیم غذایی
اطلاعات متعدد و متناقضی در ارتباط با تأثیرات رژیم غذایی بر جوش صورت وجود دارد. برخی از منابع معتبر نشان داده که مصرف غذاهای پرکالری از قبیل شکلات و سیب زمینی سرخ کرده میتواند به تنهایی باعث به وجود آمدن جوش صورت شود. مسئله ای که باعث جلب توجه محققان شده است نحوه عملکرد این مواد خوراکی در به وجود آمدن التهاب بدن میباشد. التهاب میتواند باعث به وجود آمدن جوش شود به ویژه در مواردی که شما دارای فاکتورهای بروز آکنه از قبیل سندروم تخمدان پلی کیستیک میباشید. برخی از غذاها به طور طبیعی دارای خاصیت ضد التهابی میباشند که برخی از آنها عبارتند از: گوجه فرنگی، گل کلم، اسفناج و بادام، گردو، روغن زیتون، انواع توت، زردچوبه و ماهی سالمون.
از سوی دیگر مصرف برخی از غذاهای خاص میتواند باعث به وجود آمدن التهاب در بدن شود که برخی از آنها عبارتند از گوشت قرمز، نان سفید، سیب زمینی سفید و انواع دسرهای شیرین. اگر چه اصلاح رژیم غذایی به تنهایی نمیتواند به درمان جوش صورت ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک کمک کند؛ اما یک بخش مهم در فرآیند درمان محسوب میشود. در صورتی که تغییر رژیم غذایی نتواند نتایج قابل توجهی را به وجود بیاورد و پزشک از شما میخواهد که به مصرف مکمل ضد التهاب نیز بپردازید که رایج ترین انواع آن عبارتند از زینک و ویتامین آ و سی، زردچوبه، سیر، بروملین که یک نوع آنزیم موجود در آناناس است و مس.
در کلینیک پوست، مو و زیبایی دکتر رامین مدرسی، با بهرهگیری از دانش و تجربه کافی در زمینه لایهبرداری یا پیلینگ پوست ، هر دو تکنیک لایهبرداری فیزیکی و شیمیایی، با حصول بهترین نتایج، انجام میشود. لطفا جهت هماهنگی با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 36703885 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان مرداویج ، چهارراه رسالت ، طبقه فوقانی پوشاک زیگ زاگ
تلفن : 36703885 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
پوست جوش دار چه نوع پوستی است و به چه مراقبتهایی نیاز دارد؟
تاریخ انتشار : 1402-09-30تاریخ بروز رسانی : 1403-03-01 -
لیزر جوش صورت چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-06-15تاریخ بروز رسانی : 1400-06-16 -
برای درمان آکنه روشهای لیزری بهتر هستند یا داروهای خوراکی و موضعی؟
تاریخ انتشار : 1401-07-15تاریخ بروز رسانی : 1401-07-17 -
با جوش چرکی و دردناک زیرپوستی چه کنیم؟
تاریخ انتشار : 1401-05-07تاریخ بروز رسانی : 1403-07-25 -
همه چیز در مورد راکوتان
تاریخ انتشار : 1401-03-18تاریخ بروز رسانی : 1403-08-08
نظرات کاربران درباره این مطلب :مریم جمشیدی [ 1402-02-24 ]
عالی مرسی
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .